28 Kasım 2014 Cuma

Ay Baklava

AY BAKLAVA





         Baklava yapmak hemen herkese zor gelir. Bu zamana kadar bana da öyle geliyordu. Birazdan paylaşacağım tarifi deneyene kadar.
Gerçekten çok zor olmayan harika bir lezzet. Birer lokmalık olan bu tatlının hem yemesi güzel hem de tadı.

Çok yakın arkadaşım Şadiye' nin tarifidir. Bana ilk tattırdığında mutlaka bana tarifi vermelisin dedim. Çocuklarında severek yiyecekleri bir tatlı.

Vereceğim ölçülerden 2 fırın tepsisi çıkıyor. İsterseniz bir tanesini hiç şerbetlemeden 15 gün kadar muhafaza edebilirsiniz. Canınız istediğinde ya da misafiriniz gelecekse hemen şerbetleyip ikram edebilirsiniz.

Bu baklavanın püf noktası tatlı sıcak, şerbet sıcak olacak. Bu yüzden daha sonra şerbetlerim diye kaldırdığınız baklavayı şerbetlemeden önce fırında ısıtmanız gerekir.

Neyse gelelim tarife:


2 yumurta
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 paket kabartma tozu
1 kase yoğurt (kaymaklı tarafından)
1 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için: 250 gram tereyağ

İç Malzeme: İsteğe bağlı olarak fındık veya ceviz

1 tepsi için şerbet ölçüsü:

2.5 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su
birkaç damla limon suyu


Hamur malzemelerini iyice yoğurup yumuşak bir hamur elde edilir. 40 dakika kadar dinlendirilir. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz.   50 beze olacak şekilde.

Bu bezelerin ilk 25 tanesini nişasta yardımı ile açıp üst üste koyuyoruz. Diğer 25 taneye de aynı işlemi uyguluyoruz.
Üst üste dizdiğimiz 25 yufkayı yine nişasta yardımı ile tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Açtığımız yufkanın yarısına iç malzemesi koyup diğer yarısını üzerine kapatıyoruz. Elimizle üzerine hafif hafif bastırıyoruz ki kesme işlemi sırasında iç malzemesi çıkmasın diye.

Yarımay şeklini alan yufkamızı çay bardağının ucunu kullanarak ay şeklinde kesiyoruz. Ayırdığımız diğer 25 yufkayı da bu şekilde hazırlayarak yağlanmış tepsiye koyup üzerine ocakta iyice kızdırılmış tereyağını gezdiriyoruz.

180 derece fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz. 

Şerbet malzemelerini kaynatıp çok yoğun olmayan bir şerbet hazırlıyoruz. Sıcak şerbeti fırından çıkan tatlımızın üzerine yavaş yavaş gezdiriyoruz.

Afiyet olsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tamamı denenmiş, kolaylıkla hazırlanabilen pratik ve lezzetli yemek, hamur işleri, salatalar, mezeler, börekler, altın günü ikramları ve günlük yemek menülerinin yanısıra mutfağa dair pratik bilgiler