1 Aralık 2014 Pazartesi

Zeytinyağlı Sarma

ZEYTİNYAĞLI SARMA



          Türk mutfağının nadide lezzetlerindendir zeytinyağlı sarma. Hele bir de kıvamında piştiyse tadına doyulmaz. Bu noktada yaprakların da çok önemi vardır. Eğer salamura yapacaksak ya da dondurucuya kaldıracaksak tam mevsiminde yaprağın en tazesini almaya gayret göstermeliyiz.


          Malzemeler:

500 gram asma yaprağı
yarım çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı sıcak su
yarım limon suyu

İç malzeme:

3 orta boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı dolmalık pirinç
2 adet kesme şeker
1 yemek kaşığı kuş üzümü
yarım demet kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı sıcak su
Baharatlar: Kuru nane, karabiber, kimyon


         Yapılışı: Zeytinyağında soğanları soteleyin. Üzerine dolmalık fıstıkları ilave edip pembeleşene kadar kavurun. Yıkanmış süzülmüş pirinci soğanların üzerine ilave edin 1-2 dakika kavurun. Sonra diğer iç harç malzemelerini de koyup yarım su bardağı sıcak suyu ilave edin. Kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişirin.
Demlenmeye bırakın.

      Salamura yaprakları yıkayın 5 dakika sıcak suda bekletin. Tekrar bir kaç kere yıkayın. Yaprakların içine dolma harcından yayarak ince ince sarın.
Tencereye boşluk kalmayacak şekilde dizin.
Dolmaların üzerine bir kapak kapatıp sıcak su, zeytinyağı, limon suyu ve gerekirse tuz ilave edin. Kısık ateşte 30-40 dakika arası kontröllü pişirin.

     Soğuk servis yapın.

Afiyet olsun






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tamamı denenmiş, kolaylıkla hazırlanabilen pratik ve lezzetli yemek, hamur işleri, salatalar, mezeler, börekler, altın günü ikramları ve günlük yemek menülerinin yanısıra mutfağa dair pratik bilgiler