21 Aralık 2014 Pazar

Mantı





MANTI



     Yapımı ne kadar zor olsa da ev yapımı mantıyı her zaman tercih ederim. Hazırların tadını da beğenmiyorum. Evde yapılmış gibisi var mı?
     Uzun zamandır yapmamıştım. Özlemişiz ailece. Çocuklar ikişer tabak yedi. Her çocuk mantıyı çok sever. Bu yüzden onlara hazır mantı yedirmemeye gayret etmeliyiz. Şimdi size yaptığım mantının tarifini vereceğim:

     Malzemeler:

500 gram un
1 yumurta
tuz
su

     İç malzemesi:

300-400 gram kıyma
1 büyük boy soğan
karabiber, kırmızı biber ve tuz

     Üzerine:

Sarımsaklı yoğurt
Kırmızı biberli yağ
İsteğe göre: nane, pul biber

     Gelelim yapımına: Un, tuz, yumurta ve su ilavesi ile orta sertlikte bir hamur hazırlıyoruz. Hamur dinlenirken iç malzemeyi hazırlıyoruz.
     Bunun için soğanı rendeliyoruz. Kıyma ve baharatları ilave edip karıştırıyoruz.

     Hamurdan dilediğimiz büyüklükte bezeler koparıp oklava ile açabildiğimiz kadar ince açıyoruz. Açtığımız hamuru küçük karelere kesiyoruz. Her bir karenin ortasına iç harçtan koyup köşeleri birleştirerek kapatıyoruz.

Kapattığımız mantıların birbirine yapışmalarını önlemek için un serptiğimiz bir tepsiye diziyoruz.

Tencereye 5-6 litre su koyup kaynatıyoruz. Tuz ve 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ekleyip kaynayan suya mantıları atıyoruz. Mantılar suyun üzerine çıkana kadar pişiriyoruz.

Tabağımıza alıp üzerine sarımsaklı yoğurt, kırmızı biberli yağ ve nane ile servis ediyoruz.

Ben suyunu süzmüyorum, çünkü suyundan isteyenler çıkabiliyor.

    Bu arada eğer mantıları dondurucuya kaldıracaksanız, unlanmış tepsiye dizdiğiniz mantıları 10 dakika kadar buzluğa koyup oradan buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tamamı denenmiş, kolaylıkla hazırlanabilen pratik ve lezzetli yemek, hamur işleri, salatalar, mezeler, börekler, altın günü ikramları ve günlük yemek menülerinin yanısıra mutfağa dair pratik bilgiler