21 Şubat 2015 Cumartesi

Ev Yapımı Beyti



Ev Yapımı Beyti

 Ev Yapımı Beyti




     Son zamanlarda sosyal medyada yemek sitelerinde görüp görüp canımın çektiği, fakat yapmaya üşendiğim beyti kebabını sonunda yaptım. Zahmetli gibi görünse de zevkle, sevgiyle yapılan her yemek bana kolay geliyor. Çünkü yemeğin sonunda aldığım takdirler zaten tüm yorgunluğumu unutturdu.

    Doğrusunu söylemek gerekirse dünya paralar ödeyipte dışarda bu kebabı veya evde yapılabilen diğer lezzetleri yemenin hiç mantığı yok bence. Çünkü içine ne konulduğunu bilmiyoruz, kimlerin elleri değmiş bilmiyoruz, etin nasıl bir et olduğunu bilmiyoruz. Ama hesap geldiğinde ne kadar şaşırdığımızı biliyoruz.
 
    Üstelik gece yarılarına kadar yaşadığımız mide ağrısı da cabası. Kimse yanlış anlamasın. Bu işi hakkıyla yapan yerleri tabi ki mevzunun dışında tutuyorum. Gerçekten hakkıyla yapan dört dörtlük mekanlara lafımız yok.

    Ben bundan sonra mümkün olduğunca kendim yapmaya karar verdim. Tüm aile bireylerinden tam not almış bir tarif olarak ilk sıralara yerleştirdim.

    Yanına bulgur pilavı yapmanızı tavsiye ederim. Çok yakışıyor. Ayrıca közlenmiş domates, biber de olmazsa olmaz.

Neyse fazla uzatmadan tarifimiz verelim. Belki sizler de yapmak istersiniz.

Malzemeler:

500 gram orta yağlı kıyma

1 büyük kuru soğan
karabiber
tuz
galeta unu
1 yumurta akı
1 yumurta sarısı
2 yufka
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu İçin:

1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı su

Yanına:

Yoğurt

Hazırlanışı:

    Önce köftelerimizi hazırlıyoruz. Bunun için kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta akı, karabiber, tuz ve kıvama gelmesi için yaklaşık 1-2 yemek kaşığı galeta unu ekleyerek iyice yoğurup köfte harcımızı hazırlıyoruz. Köfte harcımızı çok iyi yoğurmalıyız ki pişirirken dağılmasın.

    Bu harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle şekillendirerek ince uzun köfteler hazırlıyoruz.
1 kaşık yağ döktüğümüz tavada arkalı önlü kızartıyoruz.

    Yufkamızı tezgaha seriyoruz. İki eşit parçaya bölüyoruz. Yufkanın düz kenarına köfteleri yan yana dizerek yan taraflarını üzerine kapatıp dolma sarar gibi sarıyoruz. Diğer yufkalara da köfteler bitene kadar aynı işlemi uyguluyoruz. İki parmak genişliğinde keserek yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürerek 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Beytilerimiz pişerken salçalı sosu hazırlıyoruz.

    Bunun için tereyağını sos tavasına koyup kızdırıyoruz. İçine salçayı ekleyip biraz çevirdikten sonra tuz ve suyu ekleyip koyu kıvamlı bir sos pişiriyoruz. Sosumuz kaynayınca ocağın altını kapatıyoruz.

    Gelelim en güzel aşama olan sunum aşamasına. Bunun için servis tabağımıza beytilerimizi istediğimiz şekilde diziyoruz. Aralarına domates dilimleri, ortasına da yoğurt koyuyoruz. En üste de sosumuzu eşit bir şekilde döküyoruz.

Afiyet olsun.

 Ev Yapımı Beyti
 Bloğumuzda  yer alan ev yapımı adana kebap tarifi için alttaki bağlantıya tıklamanız yeterli.
http://ecetat.blogspot.com.tr/search?q=adana&x=0&y=0
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tamamı denenmiş, kolaylıkla hazırlanabilen pratik ve lezzetli yemek, hamur işleri, salatalar, mezeler, börekler, altın günü ikramları ve günlük yemek menülerinin yanısıra mutfağa dair pratik bilgiler