25 Mart 2015 Çarşamba

Kruvasan Tarifi

KRUVASAN



      Dün kızım  okul kantininden kruvasan almış ve çok beğenmiş. Benim de hiç aklımda yokken hiç olmazsa evde benim yaptığımı yesinler diye çocuklara sürpriz yaparak kruvasan yaptım. Bildiğimiz katmer poğaça hamurunu, sadece içine sürülebilir herhangi bir çikolata sürerek pişirdim. İnanın eşim bile severek yedi. Gerçekten ara sıra çocuklarımıza yapabileceğimiz bu lezzeti marmelat çeşitleri ile de hazırlayabiliriz.

Gelelim tarife;

Malzemeler:

2 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
1 yumurta ( akı içine, sarısı dışına )
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un

100 gram eritilmiş tereyağ

İçine :

Kahvaltılık çikolatalı krema ( nutella )

Hazırlanışı:

Ilık süt, maya, toz şeker önce iyice karıştırılır. Mayanın özelliğinden dolayı suda eritip kabarmasını beklemeye gerek yok. Sıvı yağ, yumurta akı ve aldığı kadar unla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurarak 1 saat kadar mayalanması için bekletiyoruz.

Hamurumuz mayalanınca, yani kendi hacminin iki katı olunca temiz tezgaha alarak içindeki havanın çıkması için tekrar biraz yoğuruyoruz.

Hamuru cevizden büyük bezelere ayırıyoruz. Ne kadar beze çıkarsa onları 8' li gruplara ayırıyoruz.

İlk 8' li hamura yapacağımız işlem aynen şöyle:

* Bir bezeyi tabak büyüklüğünde açıyoruz, üzerine eritilmiş tere yağ sürüyoruz.
* Öteki bezeyi de tabak büyüklüğünde açıp diğerinin üzerine koyup buna da eritilmiş tere yağ sürüyoruz.
* Bu şekilde 8 bezeyi aynen hazırlıyoruz ama en üstte kalana tere yağ sürmüyoruz.
* Elimizdeki bütün bezeleri bu şekilde 8'li olarak hazırlıyoruz.
* Daha sonra hazırladığımız bu hamur gruplarından ilkini merdane ile çok fazla ezmeden açabildiğimiz kadar açıyoruz ve 12 parçaya kesiyoruz.
* Her bir parçaya nutella sürerek uçları hafif içe doğru kıvırıyoruz.
* Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizerek üzerlerine yumurta sarısı sürerek 190 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.



Hepsi bu kadar. Şimdiden deneyecek olanlara afiyet olsun.

 

4 yorum:

  1. Tadına bakma fırsatım olduğu için paylaşmak isterim. İnanın çok lezzetli ve aynı zamanda göze hitap eden bir tarrif. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atilla'cım beğenmene çok sevindim. Tekrar yaparız.

      Sil
  2. bu güne kadar beni en zorlayan tariftir, beceremediğimi düşünerek hiç blogumda yayınlamadım seninkiler enfes olmuş ellerine sağlık, kolaylıklar dilerim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi hiç bir tarif zorlayamaz bence. Tariflerinizin hepsini çok beğenerek takip ediyorum. Ayrıca güzel yorumunuz için çok teşekkürler. Sevgiler

      Sil

Tamamı denenmiş, kolaylıkla hazırlanabilen pratik ve lezzetli yemek, hamur işleri, salatalar, mezeler, börekler, altın günü ikramları ve günlük yemek menülerinin yanısıra mutfağa dair pratik bilgiler