23 Mart 2015 Pazartesi

Kıymalı Katmer poğaça

KIYMALI KATMER POĞAÇA

Katmer Poğaça


   Kıyır kıyır ağızda dağılan, aynı zamanda yumuşacık ve sıcak tüketildiğinde on numara bir poğaça tarifi ile herkese mutlu günler diliyorum.
Yapımı biraz oyalayıcı kabul ediyorum. Ama sonuç kesinlikle değer.

Kağıt, kalem alın ve mutlaka not edin. Bu tarif kaçmaz.

Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
1 paket hazır instant maya

Kat aralarına sürmek için:

150 gram tere yağ (eritilmiş )

İç Malzemesi:

1 orta boy kuru soğan
300 gram kıyma
tuz
karabiber

Hazırlanışı:

    Önce iç malzememizi hazırlıyoruz. Soğanı küçük doğrayıp pembeleşene kadar kavuruyoruz. Kıymayı ilave edip suyunu çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz.
Tuz ve karabiberi ekleyip soğumaya bırakıyoruz.

Hamur için katlara süreceğimiz tereyağ hariç tüm malzemelerle yumuşak bir hamur hazırlıyoruz.

Hamuru 12 bezeye ayırıyoruz.

    Her bir bezeyi tabak büyüklüğünde açarak aralarına tereyağ sürüp 6'lı iki grup halinde hazırlıyoruz. En üsttekilere yağ sürmüyoruz. İlk 6'lı yaptığımız hamuru merdane ile çok bastırmadan açabildiğimiz kadar açıyoruz. Önce 4 parçaya, sonra her bir parçayı 3 parçaya kesiyoruz. Geniş taraflarına iç malzemesi koyup çok sıkmadan rulo şeklinde sarıyoruz. Diğer 6'lı hamur grubunu da aynı şekilde hazırlayarak yağlanmış fırın  tepsisine diziyoruz.
 
Tepside 1 saat kadar mayalanması için bekletiyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı ve susam serperek 190 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun.

Katmer Poğaça

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tamamı denenmiş, kolaylıkla hazırlanabilen pratik ve lezzetli yemek, hamur işleri, salatalar, mezeler, börekler, altın günü ikramları ve günlük yemek menülerinin yanısıra mutfağa dair pratik bilgiler