21 Mart 2015 Cumartesi

Çerkez Mantısı (Haluj)



ÇERKEZ MANTISI  (HALUJ)


Çerkez mantısı


    Sevgili arkadaşım Esma'cım yapmış bu mantıyı. Pekte güzel yapmış. Tabi ben durur muyum? Hemen resimleyerek tarifiyle beraber sizlerle paylaşmak istedim.

     Mantı yapmaya alışkın olan hanımların çok daha rahat yapabilecekleri mıuhteşem bir lezzet. Çünkü bilindiği gibi mantı küçük oluyor. Halbuki bu çerkez mantısı hem şekil olarak, hem de ebat olarak diğerine göre büyük olduğu için daha kısa sürede yapılabilecek bir mantı.

    Şimdi bu mantıda patatesli harç kullanmış arkadaşım. Tabi bir de bunun çerkez peyniri ile yapılanı var ki o da apayrı bir lezzet.

İnşallah bir gün onu kendim yaparak sizlerle paylaşacağım.

Neyse uzatmadan hemen tarife geçeyim

Malzemeler:

4-5 bardak un
ılık su
tuz
1 adet yumurta

İç Malzemesi:

5 orta boy patates
2 orta boy soğan
tuz
nane
istenilen baharatlar

Üzerine:

Sarımsaklı yoğurt
Kırmızı biberli, salçalı sıvı yağ



Hazırlanışı:

Hamur malzemelerini iyice yoğurup orta sertlikte bir hamur yoğuruyoruz. İç malzemeyi hazırlayana kadar üzeri örtülü bir şekilde dinlenmeye bırakıyoruz.

İç malzemesi için patatesleri yıkayıp soyduktan sonra küp şeklinde doğrayarak haşlıyoruz. Ayrı bir yerde soğanları kavuruyoruz. Bir yemek kaşığı salça ilave ederek bir iki çevirip patatesleri de ilave ediyoruz.
Tuz, karabiber ve nane ilave ederek soğumaya bırakıyoruz.

Dinlenmiş hamuru bezelere ayırarak her bir bezeyi 0.5 mm inceliğinde açıyoruz. Çay tabağı büyüklüğünde bir kalıpla yuvarlak parçalar elde ediyoruz. Her birinin içine patatesli harçtan koyup poğaça kapatır gibi kapatıyoruz. Sonra uç kısımlarını elimizle pili gibi sıkıyoruz. Düz kapatsanız da olur ama iyice kapatın.

Büyükçe bir tencereye haşlama suyunu koyup kaynatıyoruz. Kaynayınca içine tuz ve mantılar yapışmasın diye biraz sıvı yağ koyuyoruz ve mantıları haşlama suyuna bırakıyoruz.
Mantılar suyun üzerine çıktıklarında pişmiş demektir. Kevgirle servis tabağına alıyoruz.

Sizlere yoğurtlu, kırmızı biberli sıvı yağlı halini görüntüleyemedim çünkü nasıl bir anda tükendi anlayamadım.

Sizler üzerine önce sarımsaklı yoğurt, sonra kırmızı biberli, salçalı yağ dökerek servis edin. İnanılmaz bir lezzet.

Deneyecek olanlara afiyet olsun.

Mantı
 

3 yorum:

  1. Sevgili arkadaşım Esma bizler için yorulmuş yapmış. Ellerine sağlık. Gerçekten çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel görünüyor. Keşke tadına bakma fırsatımızda olsaydı. Son şeklini (Yoğut, kırmızı biber, yağ Vs. Dökülmüş hali) çekmeye fırsatınız olmadı galiba, Gerçi bende olsam bu lezzet karşısında resim çekerek vakit kaybetmezdim herhalde. Emeği geçen ve bizimle paylaşanların ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Bir dahakine inşallah servis halini resimlerim

    YanıtlaSil

Tamamı denenmiş, kolaylıkla hazırlanabilen pratik ve lezzetli yemek, hamur işleri, salatalar, mezeler, börekler, altın günü ikramları ve günlük yemek menülerinin yanısıra mutfağa dair pratik bilgiler