2 Mart 2015 Pazartesi

Boşnak Mantısı



Boşnak Mantısı

 Boşnak Mantısı


    Ne zamandır denemek istediğim bir lezzetti. Kısmet bugüneymiş. Böreğini denemiştim muhteşem olmuştu. Mantıyı da yaptıktan sonra anladım ki Boşnaklar ağzının tadını biliyor.

Tabiri caizse yok böyle bir şey.

    Yani canınız mantı istediğinde bildiğimiz mantıyı aratmayan, başlı başına kendine has bir lezzet. Bana bu tarifi veren Ayşe arkadaşıma da çok teşekkür ediyorum. Bu sefer denemelik yaptım. Kare borcama tam sığdı ve bize de tam yetti. Vereceğim malzeme miktarları kare borcama göredir.
Siz arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.



Malzemeler:

Yaklaşık 2-2.5 su bardağı un
tuz
ılık su

İç Malzemesi:

1 kuru soğan
300 gram kıyma
tuz
karabiber

Yufkalara Sürmek İçin:

1 su bardağına yakın sıvı yağ

Üzerine:

Sarımsaklı Yoğurt
Kırmızı biberli yağ
Nane

     Önce hamurumuzu yoğuruyoruz. Orta sertlikte bir hamur yoğuruyoruz. Hamurumuz elastik bir kıvam alana kadar yoğuruyoruz. Dinlenmeye alıyoruz.

    Bu arada iç malzemesi için soğanı rendeleyerek kıyma, tuz ve karabiberle karıştırıyoruz. Dinlenmiş hamurumuzdan 3 beze yapıyoruz. Her birini tabak büyüklüğünde açarak üzerine sıvı yağ sürüp bekletiyoruz. Hepsi tamamlanınca yufkaları ya temiz bir çarşafta ya da yer sofrasında üzerini elimizle yağlayarak her tarafından esnete esnete inceltiyoruz. Açabildiğimiz kadar ince açıyoruz.

    Daire şeklindeki yufkamızın uç kısımlarına kıyma koyuyoruz. Karşılıklı kenarlardan kıvıra kıvıra ortada uzun bir rulo haline getiriyoruz. Birer parmak eninde keserek borcama diziyoruz.

Diğer yufkalara da aynı işlemi yapıyoruz.

    Üzerlerine tekrar yağ sürerek 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Bu arada sarımsaklı yoğurdu hazırlıyoruz. Kırmızı biberli yağı da hazırlıyoruz.
Pişen mantıların ilk sıcağı çıkınca (3 dakika) üzerini kaplayacak şekilde sarımsaklı yoğurt döküyoruz. 5 dakika bekletip kırmızı biberli yağ ve nane ile süsleyerek servis ediyoruz.

Afiyet olsun.

 

1 yorum:

  1. İsmini duymuşdum bu mantının. Resmini ve güzel görüntüsünü görünce hemen denemeye karar verdim. Eminim çok lezzetli olacak.

    YanıtlaSil

Tamamı denenmiş, kolaylıkla hazırlanabilen pratik ve lezzetli yemek, hamur işleri, salatalar, mezeler, börekler, altın günü ikramları ve günlük yemek menülerinin yanısıra mutfağa dair pratik bilgiler