13 Mart 2015 Cuma

Bebeklerde Geç Konuşma

ÇOCUĞUM NEDEN KONUŞMUYOR

Kimi bebek erken kimisi geç konuşur. Eğer çocuğunuz konuşmakta geciktiyse ona şefkat ve yakınlık gösterin. Onu başka çocukların olduğu ortamlara sokun. Basit kelimelerle konuşun. Utangaç bir çocuk zorlandığını hissederse konuşmada daha da gecikecektir.


Geç konuşan bir çocuğun hemen zekasından şüphelenmek doğru değildir. Kimi çocuk 3 yaşından sonra konuşabilir ve olağanüstü bir zekaya sahip olabilir.
Bütün bebekler kelimeleri önce yanlış söyleyip daha sonra zamanla düzeltirler. Çocuğumuz bir kelimeyi yanlış söylemeye devam ediyorsa ona çok hassas yaklaşmalı ve doğrusunu öğretmeliyiz.


Bağırarak, kızarak düzeltmesini sağlayamayız, aksine bu çok tehlikeli bir yaklaşım olabilir.


Eğer çocuğumuz 4 yaşına gelmiş ve başkalarının anlayamadığı şekilde konuşuyorsa ve bu yüzden etrafından, arkadaşlarından küçümseyici davranışlar görüyorsa çocuğu bir doktora götürmeliyiz.


Böyle çocuklarla iletişimimize oldukça dikkat etmeli, onu sosyal bir ortam olan bir kreşe, anaokuluna göndermeliyiz. İyi bir öğretmen bu konuda çocuğa çok faydalı olacaktır.


Bazı çocuklarda kendilerinden küçük olan kardeşlerini kıskandıkları için bilerek yarım yamalak konuşurlar. Çocuklarımız her ne kadar böyle konuşsalar da bizler onlarla bebek diliyle değil, normal bir şekilde konuşmalıyız. Bir süre sonra konuşmaları düzelecektir.


Ayrıca onlara sık sık yaşlarına uygun hikayeler okumalıyız. Bu onlara ileriki okul hayatlarında hem okumayı sevmelerini, hem doğru cümleler kurmalarını hem de anlatım kolaylığı sağlayacaktır.

 

2 yorum:

  1. Bebeklere, biraz büyüdüğünde bu yemekleri gösterelim. Bakın nasıl konuşur. Elinize sağlık ve aynı zamanda faydalı bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Tamamı denenmiş, kolaylıkla hazırlanabilen pratik ve lezzetli yemek, hamur işleri, salatalar, mezeler, börekler, altın günü ikramları ve günlük yemek menülerinin yanısıra mutfağa dair pratik bilgiler